Sugar and Poppy Seeds Yeast Hearts

12 января



    There is something wonderful in these yeast hearts, they are like a time machine for me, one bite and I am back in my grandmother's kitchen, helping her to knead the dough. Making these hearts seemed impossible to do when I was a child, I couldn't even imagine how they were made. At the time my grandmother seemed like a magician transforming shapeless pieces of dough into perfect hearts sparkling with sugar. She once showed me how to make them, which greatly fascinated me, and since that day I was always her little assistant in that "heart affair"
Now that I live very far from her, this is a way to keep her close. I also enjoy the bit of sweet nostalgia that fills the house with a smell of childhood and serenity that these hearts bring. The best thing about these hearts is that you can use anything as a filling, I usually use poppy seeds, cinnamon, or simply sugar, but you can try them with raisins, chocolate, jam, nuts, etc.


First step:
 100 gr flour 
25 gr fresh yeast
½ cup of water at room temperature
1 tbsp sugar
Place the flour and sugar in a bowl of the stand mixer, add yeast dissolved in the water and mix with the whisk until smooth. Cover the bowl and let it prove for at least two hours. 

Second step:
400 gr flour
100 gr sugar
1 eggs
2 egg yolks
90 gr butter (soft)
70 ml milk
1 tsp vanilla extract

In the bowl with the "first step mixture" add all “second step” ingredients and start mixing with the dough hook on the low speed, you may need to add some water to the dough, to obtain very soft texture, beat the dough for five minutes. It will be soft and a bit sticky, but kneading will solve this problem. Grease your hands with oil and take out your dough from the bowl, put it on the surface sprinkled with some flour, start kneading the dough just folding, slapping it for about seven minutes until you get smooth and elastic dough. Place it in a large bowl greased with oil, also grease the surface of the dough and cover it with wet towel let it prove for one hour and a half and then store it into the refrigerator for nine hours or overnight.

Third step:
7 tbsp poppy seeds
4-5 tbsp honey
150 gr sugar
100 gr butter (melted)

Next morning you have to let the dough rest for one hour out of refrigerator before starting the next step. Now cut the dough into  small pieces 50 gr each. Let them rest while you prepare poppy seed filling, mix together poppy seeds and honey until fluid. As for sugar hearts we will need just melted butter and regular sugar, you can use brown sugar as well.
Roll each piece into a little ball. Take one and roll it out to a 10 cm circle. Spread some melted butter on it then poppy seed mixture as well and roll it up as a jellyroll, fold it and stick together both ends very well, take a knife and cut into a half and open it, as it shown on the image below.

In case of sugar hearts you have to spread some butter on the dough and then sprinkle it with a plenty of sugar.
Place yeast hearts onto a cookie sheet lined with a piece of parchment paper and let them prove for about an hour and a half until they doubled in size.
Forth step:
1 egg

Beat slightly one egg and brush the top and sides of yeast hearts. Place into a preheated 190 degrees Celsius oven and bake for 20-25 minutes.


You Might Also Like

2 коммент.

  1. Привет, Даша. Большое спасибо за твой блог, очень интересно его читать. Особенно спасибо за статью про меренги, после которой у меня наконец начало получаться печенье савоярди. Раньше взбивала с солью холодные белки и оно опадало, а по твоим советам получается воздушным!

    Этот рецепт я тоже попробовала. Но у меня получилось пресновато - тесто пресное и мак не очень сладкий. И еще у мака какой-то странный привкус был. Может его надо как-то обжаривать перед приготовлением или от фирмы зависит? Буду рада, если посоветуешь, как с ним работать

    Я для этого рецепта использовала другую начинку. Хочу поделиться с тобой рецептом, вдруг пригодится.
    • Кленовый сироп
    • Корица
    • Мускатный орех
    • Молотый сушеный фундук
    • Тертое яблоко грени смит
    • Коричневый сахар
    Яблоко очистить от кожуры и потереть на средней терке. Сок слить, иначе начинка получится очень жидкой.
    Раскатать тесто, как указано в рецепте выше. Намазать круг из теста кленовым сиропом, посыпать корицей и мускатным орехом. Пропорции на вкус, я люблю побольше корицы. Муската шипотку, чтобы не забивал аромат. Посыпать сироп орехами, тертым яблоком и коричневым сахаром.
    Дальше делаем сердечки. Получается очень ароматно и сочно.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Таня, спасибо большое за комментарий и, что зашла в гости! Мне очень приятно, что статья тебе была полезна!
      На счёт рецепта, писался он давно, а точнее 3 года назад и возможно тогда я не была настолько внимательна, как сейчас и не учла некоторые нюансы.

      Твоя начинка мне очень нравится, я обязательно её попробую, как начну сезон дрожжевой осенней выпечки.

      Про мак: он бывает разный по качеству, виду или даже старый, нужно так сказать найти хороший и не упускать его из виду. Лучше конечно, так сказать замочить мак на 1-2 часа в воде, слить жидкость, а потом потолочь его и после этого приготавливать начинку, в рецепте этого не указано - моя вина :)

      Удалить

Постоянные читатели

Subscribe